Friday, July 1, 2016

DIY Replace Brake Pad Proton Persona


Salam semua.
Just nak share last cara-cara nak gantikan brake pad untuk tayar depan proton persona. Alat yang diperlukan adalah seperti dibawah
1. Car Jack
2. Spannar buka tayar
3. Spannar atau socket wrench saiz 13
4. Screwdriver mata rata
5. Apit G (saiz besar)
6. Brake pad baru mengikut jenis kesesuaian kenderaan anda.

Sebelum bermula, pastikan kenderaan diletakkan ditempat rata dan selamat untuk mengelakkan kereta anda rollover dan jatuh dari car jack. Ikuti langkah berikut:
1. Jack tayar hingga ketinggian yang sesuai dan tanggalkan tayar
2. Gunakan spannar/socket saiz 13 untuk menanggalkan screw salah satu bahagian atas atau bawah seperti gambar dibawah

3. Tarik keluar brake caliper seperti gambar dibawah dan keluarkan brake pad yang lama.Gunakan screwdriver mata rata untuk mencungkil keluar brake pad yang biasa akan melekat rapat pada brake disc.


 4. Gunakan apit-G untuk menolak brake piston kedalam supaya brake pad yang baru dan masih tebal boleh dimasukkan dan caliper boleh diletakkan ke kedudukan asal.

5. Rapatkan semula caliper ke kedudukan asal dan pasang semula skru saiz 13 yang ditanggal sebelum ni. Siap..Jangan lupa pasang balik tayar kenderaan anda.

Wednesday, April 20, 2016

Nimota Ranger X7 Sprocket Cruising Setup

Nimota Ranger X7
Umur 1 tahun 9 Bulan
Status: Teruna

Salam,
Cruising, Top Speed atau Bottom End setup..Mana satu pilihan anda...

Cruising
Sprocket depan dan belakang hendaklah dalam kadar pertengahan dari carta sprocket ratio kat bawah. Hendaklah sentiasa ingat..kalau ratio tak kene, jahanam gearbox anda. Saiz sprocket tak terlalu kecil dan tak terlalu besar dan sesuai untuk daily cruising pergi keje balik keje..(moto atas tu pakai 16/45 so ratio dia 2.81) Top speed 140kmph time turun bukit..haha

Top End
Kaki long distance suka setup ni..moto tak pickup tapi lajak..Sprocket size selagi boleh kecik..Untuk motard, setelah di google, saiz paling kecik adalah 39..takboleh kecik lagi dah..maybe ada yg modi sampai 28 tak sure lah..

Bottom End
Ni tuk kaki pacak kaki torque..starting dia champion gear 1-3 masuk gear 4-5 dia kene tinggal dah..Sprocket size sebesar yang boleh..motocross gunakan sprocket bersaiz besar untuk lebih torque mana nak naik bukit redah lumpur dan sebagainya. Hasilnya moto sangat pickup tapi topspeed simpan kat umah..


Nak cari barang nimota...search FB Jeffrey Wong atau click je link ni Brother ni jual dan sediakan perkhidmatan pos skali.

Friday, March 18, 2016

Tips memilih jurufoto perkahwinan anda


Berikut adalah sikit tips dalam memilih jurufoto untuk majlis perkahwinan anda atau adik anda atau abang kakak anda...

1. Budget
Dapatkan harga pakej. Jika harga melampaui budget, jurufoto adalah manusia dan mereka boleh dibawa berbincang. Jurufoto yang baik adalah jurufoto yang boleh dibawa berbincang berkaitan harga dan pakej. Tips nak dapatkan harga pakej yang murah
 i. sediakan accomodations dan transportation untuk jurufoto. Sebaiknya selengkap yang boleh.
 ii. cari jurufoto dari kalangan yang biasa2x tapi mempunyai kualiti kerja yang baik. kalau budget ciput jangan mintak quote dari well known photog.
 iii. jika boleh, cari photographer yang based dari tempat majlis atau terdekat kerana ini boleh menjimatkan kos transportations dan accomodations dalam pakej yang anda kehendaki.Selain itu guna tips i.

2. Kualiti/hasil kerja
Browse thru internet instagram, facebook dan blog sebab majoriti photographer ada website atau FB page untuk promote hasil kerja masing dan sebagai portfolio. Rajin2x usyar dan pm dan pastikan mereka tak pakai gambar photographer lain untuk promote sebab kelak anda yang merana.

3. Harga
Berkait rapat dengan tips no 1. Yang mahal tak semestinya bagus,yang murah tak semestinya teruk...tapi jika anda subscribe pakej murah contohnya shoot and burn,  jangan nak expect photographer akan edit setiap gambar anda jadi print kualiti.

4, Selesa
Jika boleh, carilah photographer yang anda selesa nak bekerja bersama. Elakkan memilih ex boyfriend as your wedding photographer as ia sangat NONONONO.... Jika pengantin selesa berkerja dengan anda, anda akan lebih natural dalam gambar dan gambar yang akan terhasil akan menjadi marvelous-marvelous....

Monday, November 24, 2014

MENGOMEL...

Salam.

Backup plan if one day ko dah tak makan gaji..
1. Balik kampung tanam chili
2. Balik kampung ternak kambing/lembu
3. Start business wedding canopy & etc
4. Start business car wash & small accessories shop
5. Full time photographer (kene capai level signature dulu)
6. Become small online seller (product tak tepikir lagi)


buat masa ni dalam kepala tu je..sebab kenapa berpikir tanak makan gaji lelama sebab tak tahan duk kl..org kat kl banyak yg bangang masuk jalan org dia plak yg honk membabi buta..nampak tak kaitan dia..

Saturday, March 15, 2014

Triping Jang...


 photo DSC_9825.png
 photo DSC_9754.jpg
 photo DSC_0186.jpg
Few month back sempat naik turun semenanjung Malaysia. Memula JB (kerja) then Penang+Langkawi ( family trip) then Melaka ( wedding kawan). Abes leaking balik engine keta..hahadoi..

*upload pakai photobucket mmg kacau reso eh..

Sunday, December 22, 2013

Monday, November 18, 2013

Cuti Sekolah Datang lagi...brrr takde job..

DSC_7633
DSC_8377

Musim cuti sekolah datang lagi. selalu time camni la nak cari job wedding photograhy..InsyaAllah ada rezeki ada la tuk kita..yang penting usaha dan doa.Amin. Saya masih free sempena cuti sekolah ni..ada sesiapa memerlukan khidmat fotografi..saya sedia membantu. PM untuk maklumat lanjut.

Thursday, August 22, 2013

Iklan bulu kaki

Untitled-1
Bukan niat nak tayang bulu kaki..sebab kaki tak secantik aaron aziz mahupon wak doyok yg lantang pakai shortpant..hahaha.just playing around with single lighting from right and camera triggered wireless 

Thursday, August 8, 2013

Tuesday, July 30, 2013

Wedding Tag: Few month back at Taman Sri Lambak kluang

DSC_7711
DSC_7496
DSC_7491
DSC_7599

Lama tak shoot wedding.rasa berkarat otak.majlis ni aku just tagging along with legasifoto yg mana majlis akad nikah ni berlangsung di taman sri lambak kluang. disebabkan hanya tag, so nama pengantin pun aku dah lupa.

next wedding task is Majlis Sambut Menantu Pasangan Nash & Aimi di KL September nanti.

Saturday, June 8, 2013

[Wedding] Shaliza & Faris @ Ampang Selangor

DSC_7224
DSC_6903
DSC_7074
DSC_7226
DSC_7331
Majlis Bertandang
Siti Shaliza & Muhammad Faris
1 Jun 2013 Ampang Selangor

Selamat pengantin baru. Semoga kekal berbahagia hingga ke akhirnya
Terima Kasih

Tuesday, February 12, 2013

Idea [Think]

DSC_5096

Berkira2x untuk memulakan suatu perniagaan baru secara atas talian. Semangat membuak2x. Perniagaan fotografi perkahwinan seakan perlahan dek kekurangan idea dan kemampuan menghasilkan seni foto yang menarik.
IMG_4897
my siblings with my wife.

Sunday, February 3, 2013

Prince of Syila & Hariz

DSC_4398
 Baby

Baby photo shoot attempt with Syila & Hariz Family at Putrajaya. Honestly im not studying hard enough to shoot photo of a baby. This my T&E. It was quite hard to catch the mood of the baby especially on a sunny afternoon..hahaha.afternoon and taking picking.silly photog.

to Syila. Your family photo album will be ready and deliver to you before end of Feb2013.Thank you for trusting us to photograph your family photo..(^^^)