Thursday, May 28, 2009

hidup bermasyarakat

salam..

today my post title will be in malay and the content i wanna write in english...ok

people in malaysia consist of 3 main races..malay chinese and india.aa pening la...melayu la...dimalaysia juga rakyatnye kaya ngan pelbagai budaya dan adat..setelah 51 thn merdeka rakyat malaysia masih lagi dapat berbangga kerana dikenali dunia sebagai sebuah negara demokrasi pelbagai bangsa yang aman sentosa...crite yang nak aku kongsi and maybe bincang kat sini adelah tentang hakikat hidup di mesia skang ni.....

mengapa 1 -kita kini sibuk bertelingkah antara politik semata2x kerana nakkan kuasa tapi portfolio yg diberikan tidak diutamakan...parti ni wat tu parti sana kata salah tak betolla apa yg parti ni wat..parti sana wat ni parti ni lak kate semua salah..so sapa yg betol...bile nak abes semua ni...rakyat nakkan kemajuan bukan nak dengar pemimpin bertelagah rebut kuasa dari abes pilihanraya sampai pilihanraya seterusnye...

mengapa 2 -orang melayu mempunyai sifat kekitaan yang kuat..jika anda lihat kat universiti2x kat mesia ni..dak2 u skang dah memulakan trend hidup kekitaan sejak lama lagi...contoh..dah utara akan duk serumah ngan dak2x utara je..dak pantai timur pon akan duk ngan diorang2x je...bile jumpa ramai2x lain2x geng..tejeling sikit telanggar sikit mulalah nak belaga..tumbuk sepak...nak tunjuk geng mana lagi kuat..dak negeri mana lagi hebat..apa semua tu...kadang2x yg leh campur ngan dak negeri lain pon bile pastu jumpa ngan geng negeri dia abes dia tinggal abes dia lupa diorang penah sidai spender sama2x dulu...jika anda tau..org cina juga ade sifat kekitaan yg lagi kuat..tapi diorang kekitaan sesama bangsa cina je and tu diorang guna tuk tingkatkan kemajuan bangse diorang
so apa melayu dapat..dapat lebam jela sebab duk betumbuk sesama melayu sebab tejeling mamat kedah or mamat kelantan(maaf tak semua begitu kan)

mengapa 3 -aku agak sepastik pasif dan skeptikal dlm menulis blog aku sejak akhir2x ini...hahah..

8 comments :

ViNN said...

sekaptik..psaktik..retorik...

apakah kerna awek ko sdg bz wat psm?atau ko kecewa man u kalah?atau ko bosan dok sorg2?

missy suzi said...

"today my post title will be in malay and the content i wanna write in english...ok

people in malaysia consist of 3 main races..malay chinese and india.aa pening la...melayu la..."

ahahhaahhaahhaha.lempang nk??nley ey camtuh..ngeknye semy!hahaha~

semy said...

majin..yg satu tu betol...yg lagi dua tu ko kot...hahah

ujie...dah gaji ni leh banje aku soeulgarden..hahha

k.e.r.i. said...

nampak sangat takde keje.

banyak masa ko update blog!

hahaha

semy said...

korang jelles..haha..aku ade je idea nak mengupdate..

ViNN said...

aku nk ko balek kampong..

buat entri pasal kluang station, amik gambo..

wahh idea..idea...mane tau aku nk pindah kluang ke..

ViNN said...

eh tarikh kat komen tu tipu siot..

semy said...

kluang station ek...jom la shuting sana..aku ade senjata baru..wahahaha