Friday, June 12, 2009

pesanan wat saing2x

kawan2x saye keje benti.keje benti.benti keje...hebat tol mereka...tapi ade yg kate sebab tensen la bos marah la....ish dahsyat nye kerje mereka...berat sngt tanggungjawap yg dipikul...selaku lepasan ijazah ni aku x berapa berani amik job besar2x...tanggungjawap besar..takut x tedaya nak wat..bile tak tedaye nak wat jiwa jadi kaco..kene push sket abes meletop..(jgn terasa pada yg terase-niat murni sebagai motivasi diri..)..bile memulakan alam pekerjaan ni sebaiknye jgn tamak mencari jawatan dengan gaji2x yg besar2x semata.pikirkan mampukah anda tanggung keje ngan gaji sebesar itu..jika gaji kecik pon pikirkan mampukah anda memegang jawatan itu...sebaiknye cuba semampu boleh..dapatkan bantuan rakan sekerja...jgn malu minta bantuan walau ngan org bawah anda kerana maybe mereka lebih tau dan berpengalaman dari anda..dekatkan diri dengan bos kerana ia salah satu teknik kipas susah mati yg boleh menyelamatkan anda.

andai kate enviroment keje yg menjadi masalah cuba pikirkan jalan penyelesaian lain selain berhenti kerja..dan jika anda rase anda tidak lama bekerja di sesebuah firm itu hendaklah sentiase mengapply kerje lain..dan pastikan anda berfikir sblm menerima jawatan yg ditawarkan..kerana jika silap..anda yg akan menanggungnya..tata..

p/s:rakan2x yg maseh mencari kerja--rezeki ade dimana2x..kita hanya perlu berusaha mencari dan mencungkilnye dari dalam lubang2x yg ade diseluruh pelusuk dunia.

2 comments :

dilla said...

ak setuju~~ bersabar laa dgn kerja yg ade skang.. wp mulut berkata nk benti, tp hati tak bersungguh.. bkn senang nk pat kije skang..nak2, dorg mtk pengalaman setahun 2.. huuu~~ bersabarrrr je laaa.. hohoho

Markmiez said...

yeezzzaa...kije..bese le...kalo kene marah pon wat muke ketat sudah..wat xtau sudah..kalo nk dilayan xmo kene marah..kije sdirik..tu jek cara..kije ngn org ni camni le..tol x..kepade kwn2..sile jgn benti kije..jikalau benti kije..nescaya anda akan hilang punca pendapatan..